82

Смело приемайте нови задачи

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Приятелите ни се променят в зависимост от нашите интереси и кариерни стремежи през годините.“, споделя Мартина Видолова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Моето име е Мартина Видолова и заемам позицията на старши мениджър, HR бизнес партньори, в американската технологична компания Progress. Отдадена съм на областта на човешките ресурси вече повече от 15 години, като съм работила в разнообразни роли като подбор, обучения и генералистки позиции. В последните пет години съм се фокусирала върху бизнес партньорството. Извън професионалния ми живот съм майка на една прекрасна петгодишна дъщеря, грижите за която са основна част от моето ежедневие. Обичам да ходя на концерти, театър и да слушам джаз в малкото свободно време, което ми остава.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Започнах да работя веднага след завършване на гимназията. Винаги съм искала да се изградя като самостоятелен човек, който може да има контрол върху своя живот и мечти. Първата си заплата получих на 19 години. Скоро след това успях да спестя достатъчно пари, за да си позволя и шофьорски курс.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Да и не. Това зависи от индивида и неговите стремежи в живота, както и от зрелостта и опита му. Преди десетина години имах планове за кариерата си, но не разполагах с широка перспектива и опит. С времето осъзнаваш, че някои роли не са за теб или искаш да промениш посоката на база на опита си. За мен основната стратегия трябва да бъде в посока на постоянно развитие и учене. Това ни позволява да бъдем гъвкави в ролите си, да поемаме нови предизвикателства и да се развиваме постоянно.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Влиянието може да бъде много голямо, в зависимост от това колко гъвкави сме. Работните навици са изключително важни и не всеки мениджър е добър в това да ги изгражда. Несъмнено, хъсът и енергията за успех се формират там. Могат да се случат и неуспешни опити, които също да бъдат причина за допълнителен урок и по-голяма целеустременост в последствие.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Тези, които са ми позволили да изпитам силна емоция. Може да бъде гордост от постигнати успехи, но също така и недоволство от неуспехите. Уча повече от грешките си и от по-трудните за комуникация хора.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Аз много харесвам ретроспективата като подход. Особено полезна е в по-комплексни ситуации. Има хора, които използват този метод дори за анализ на своя ден, разговорите си с хората през него и как биха могли да постъпят различно в дадена ситуация.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Отличават се с умението да слушат, да се адаптират и да разбират различните стилове [TI1] и характери на хората. Но най-важното е, че умеят да приемат обратна връзка и да променят себе си в по-добра посока.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Съществуването на множество поколения в днешно време прави разбирането на света от различните групи хора особено трудно – как един baby boomer обяснява нещо на generation Z. Въпреки това, вярвам, че ако семейството възпитава уважение към ценностите, които преодоляват генерационните разлики, то определено има съвети, които винаги ще бъдат актуални.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите ни се променят в зависимост от нашите интереси и кариерни стремежи през годините. Забелязвам, че с някои от тях се движим в една и съща посока , докато с други се отдалечаваме. Кариерното развитие често добавя нови приятели в живота ни, тъй като прекарваме значителна част от времето си на работа. Така откриваме хора със сходни интереси и темпо.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Наскоро една мъдра дама ми каза, че истински баланс не съществува, а майсторството се крие в поддържането на динамично равновесие. Има моменти, в които трябва да отделим повече време семейството, защото се случва нещо важно. В други случаи кариерата изисква нашето пълно внимание.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Ако попитате 20-годишен, вероятно ще ви каже, че предпочита вертикалното развитие. Но от моя опит, хоризонталното развитие помага за израстването в професионалист с експертиза в различни области, което на по-късен етап може да ускори вертикалното развитие. От гледната точка на 35-годишен човек бих предпочела да имам още повече опит в различни области, което да обогати моя професионален живот.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Най-ценният съвет, който съм получила, е да не спирам да уча и да се развивам, в каквато и да е ситуация. Това е основа за успешна кариера. Аз бих предала този съвет нататък, като добавя, че всяко ново предизвикателство е възможност за растеж. Смело приемайте нови задачи и се стремете към непрекъснато усъвършенстване.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com